LIVE TEXT | Război în Ucraina. Campanie de curățare etnică deliberată a rușilor în sudul și estul Ucrainei. Mobilizare a proprietarilor de afaceri pentru a închide întreprinderile private care deranjează

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Campanie de curățare etnică deliberată a rușilor în sudul și estul Ucrainei. Mobilizare a proprietarilor de afaceri pentru a închide întreprinderile private care deranjează

Comisarul pentru drepturile omului pentru Rada Supremă, Olena Vikhor, a raportat în noiembrie că oficialii ruși de ocupație au trimis 6.032 de copii ucraineni în teritoriile ocupate de ruși și în Federația Rusă. ISW a evaluat anterior că deportarea și adopția forțată a copiilor ucraineni echivalează probabil cu o campanie de curățare etnică deliberată.

Foto: Arhiva Adevarul

UPDATE 06.14 Forțele ruse au continuat probabil eforturile de a fixa trupele ucrainene la granița internațională din nord-estul Oblastului Harkiv, efectuând atacuri transfrontaliere minore pe 6 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat pe 6 noiembrie că forțele ucrainene au respins un atac rusesc asupra Zybyne, o așezare din nordul țării, Oblastul Harkiv la aproximativ 3 km sud de granița cu Rusia. Imaginile geolocalizate postate pe rețelele de socializare pe 6 noiembrie înfățișează, de asemenea, trupe rusești săpând tranșee în apropierea graniței internaționale din regiunea Belgorod. După cum a raportat anterior ISW, astfel de acțiuni sunt probabil menite să fixeze trupele ucrainene în zona graniței internaționale de nord, dar nu prezic o ofensivă rusă majoră (pe care forțele ruse nu au capacitatea de a o duce).

UPDATE 05.42 Surse ruse au susținut că trupele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în direcția Svatove pe 6 și 7 noiembrie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut pe 7 noiembrie că forțele ucrainene au atacat Nizhnya Duvanka, la aproximativ 15 km nord de Svatove, de-a lungul autostrăzii R66 Svatove-Kreminna. Surse ruse, inclusiv Ministerul Apărării din Rusia, au mai raportat că trupele ucrainene au încercat să avanseze spre Novoselivske, la 14 km nord-vest de Svatove, pe 6 și 7 noiembrie. Un milblogger rus a remarcat pe 7 noiembrie că luptele din zona de nord-vest de Svatove au căpătat o „natura pozițională”, caracterizată prin încercări episodice și nereușite ale trupelor ucrainene și ruse de a sparge prima linie. Un alt milblogger rus a susținut că elemente ale Armatei 1 de tancuri de gardă ruse dețin poziții defensive în jurul Svatove. O sursă rusă a postat imagini cu forțele ruse trăgând cu un sistem termobaric de lansare de rachete multiple TOS-1 în pozițiile ucrainene din jurul Svatove. Utilizarea unui astfel de echipament la nivel de district militar în această zonă poate sugera fie că forțele ruse acordă din ce în ce mai mult prioritate apărării liniei Svatove-Kreminna, fie că trupele ruse au epuizat în mare măsură munițiile care ar fi mai potrivite pentru tipul de apropiere - schimburile de lovituri de artilerie sunt comune în această zonă.

image

UPDATE 05.33 Forțele ruse au efectuat contraatacuri limitate pentru a recâștiga pozițiile pierdute la vest de Kreminna pe 6 și 7 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ucrainene au respins asalturile rusești în direcția Yampolivka (17 km vest de Kreminna) pe 6 noiembrie și în direcția Yampil (18 km sud-vest de Kreminna) pe 7 noiembrie. Surse ruse au mai raportat că trupele ruse au lansat contraatacuri limitate la vest de Kreminna către Yampolivka și Makiivka pe 7 noiembrie. Ministerul rus și bloggerii ruși au susținut atât pe 6, cât și pe 7 noiembrie că trupele ucrainene au continuat atacurile contraofensive la nord-vest de Kreminna și au încercat fără succes să avanseze spre Ploshchanka și Chervonopopivka, la 10 km și, respectiv, 5 km nord-vest de Kreminna.

Surse ruse au susținut că trupele proxy și ale Grupului Wagner au intrat în Bilohorivka (10 km sud de Kreminna) pe 7 noiembrie. Mai mulți milbloggeri ruși au susținut că Regimentul 6 Cazaci al Republicii Populare Lugansk (LNR) și forțele Grupului Wagner au intrat în Bilohorivka după luni de lupte grele de-a lungul frontierei dintre regiunile Donețk și Lugansk și aceste lupte continuă în zonele rezidențiale ale așezării. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ruse au atacat Bilohorivka pe 6 noiembrie, dar nu a confirmat afirmațiile ruse că forțele ruse au intrat în așezare. Statul Major ucrainean a mai remarcat că o lovitură ucraineană a afectat o unitate a batalionului cecen Akhmat din Lysychansk, la aproximativ 10 km est de Bilohorivka, pe 7 noiembrie.

UPDATE 04.51 Forțele ruse au continuat pregătirile defensive în regiunea Herson pe 6 și 7 noiembrie. Surse militare ucrainene au raportat că trupele ruse încearcă să mențină liniile ocupate în direcția Herson. Surse ruse și ucrainene au continuat să susțină că trupele ruse facilitează evacuarea civililor de pe malul de vest al râului Nipro, indicând îngrijorarea continuă cu privire la progresele ucrainene. Imaginile din satelit geolocalizate din 29 octombrie, 3 noiembrie și 4 noiembrie arată liniile defensive rusești în Kakhovka (70 km est de orașul Herson), Hola Prystan (8 km sud-vest de orașul Kherson) și Ivanivka (60 km sud-vest de orașul Herson) - toate acestea se află pe malul de est al râului Nipro.

Surse ruse au susținut pe 6 și 7 noiembrie că forțele ucrainene se adună în direcția Herson. Adjunctul Ocupației Kherson Kirill Stremousov și milbloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene strâng trupe la granița cu regiunea Herson în pregătirea următoarei etape a contraofensivei lor. Ministerul apărării rus și alte surse ruse au susținut, de asemenea, că trupele ucrainene au atacat pozițiile rusești de-a lungul liniei de front actuale în nordul Oblastului Herson și în vestul Oblastului Herson, lângă granița Herson-Mikolaiv, pe 6 și 7 noiembrie. Surse ruse au mai susținut că grupurile ucrainene de sabotaj și recunoaștere au aruncat în aer trei linii electrice de-a lungul drumului Beryslav-Kakhovka și au întrerupt alimentarea cu energie electrică a zonei Beryslav.

image

UPDATE 04.28 Forțele ucrainene și-au continuat campania de interdicție împotriva zonelor de concentrare ruse din întreaga regiune Herson pe 6 și 7 noiembrie. Imaginile geolocalizate postate pe 6 noiembrie arată consecințele unei lovituri ucrainene asupra hotelului „Golden Pheasant” din Radensk (la aproximativ 23 km sud-est de orașul Herson), unde se spune că au fost cazate trupele ruse. Surse militare ucrainene au confirmat că loviturile ucrainene au vizat cu succes o zonă mare de concentrare a Rusiei în Radensk, precum și în raionul Beryslav și Hola Prystan. Locuitorii din Nova Kakhovka (60 km est de orașul Herson) și Oleshky (8 km sud de orașul Kherson) au postat imagini cu fum în urma atacurilor ucrainene raportate pe 7 noiembrie.

UPDATE 04.03 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în jurul lui Bakhmut pe 6 și 7 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești pe o rază de 26 km nord-est de Bakhmut, lângă Bakhmutske, Berestove și Yakovlivka și pe o rază de 20 km la sud de Bakhmut, lângă Andriivka, Mayorsk. , Ozarianivka și Opytne pe 6 și 7 noiembrie. Imaginile geolocalizate postate pe 6 noiembrie arată forțele ruse care operează la sud de Bakhmut în Ivanhrad. Surse ruse au susținut că forțele ruse au preluat controlul deplin asupra Ivanhrad pe 6 noiembrie și continuă să desfășoare operațiuni ofensive la sud de Bakhmut pentru a lua Opytne începând cu 7 noiembrie. Ministrul adjunct de interne al Republicii Populare Lugansk (LNR), Vitali Kiselev, a susținut că unitățile Grupului Wagner au spart primele linii de apărare ale forțelor ucrainene la Bakhmut pe 6 noiembrie. Un milblogger rus a susținut pe 6 noiembrie că elementele Wagner PMC atacă în direcția Bakhmut din trei direcții: lângă Klishchiivka la sud de Bakhmut, lângă Ivanhrad la sud-est de Bakhmut și la limitele de est ale orașului Bakhmut. Un alt milblogger rus a susținut pe 7 noiembrie că acțiunile unităților Grupului Wagner din zona Bakhmut au făcut ca forțele ucrainene să sufere pierderi substanțiale, deși ISW nu poate verifica în mod independent această afirmație.

UPDATE 03.22 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în zona orașului Avdiivka-Donețk pe 6 și 7 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești pe o rază de 27 km la sud de Avdiivka, lângă Makiivka, Marinka și Krasnohorivka în 6 și 7 noiembrie. Miliția Populară a Republicii Populare Donețk (DNR) a susținut pe 6 noiembrie că batalionul DNR Sparta și alte unități militare ruse au capturat fostele poziții ucrainene în vecinătatea aeroportului orașului Donețk. Comandantul batalionului Sparta, Artyom Joga, a susținut pe 7 noiembrie că unitățile sale au finalizat o curățare completă a aeroportului orașului Donețk și au împins forțele ucrainene pe lângă autostrada E-50 din zonă. Un milblogger rus a susținut pe 6 noiembrie că forțele ruse au efectuat și un asalt la nord-est de Avdiivka asupra Kamianka pentru a controla o secțiune a autostrăzii N-20. Prim-adjunctul ministrului informației DNR, Danil Bezsonov, a susținut pe 7 noiembrie că forțele ruse fac progrese constante la sud-vest de Avdiivka, lângă Opytne (4 km sud-vest de Avdiivka) și Vodyane. O sursă BARS-13 (rezerve de luptă rusești) a susținut pe 7 noiembrie că forțele ruse continuă, de asemenea, operațiunile ofensive la sud-vest de Avdiivka, lângă Pervomaiske.

UPDATE 03.05 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în vestul regiunii Donețk pe 6 și 7 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins asalturile rusești în apropiere de Pavlivka și Novomyhailivka, regiunea Donețk pe 6 și 7 noiembrie. Surse ruse au descris pe scară largă operațiunile ofensive rusești în apropiere de Pavlivka ca fiind lente sau că nu merg bine, un milblogger rus afirmând că totul în Pavlivka „este în mod obiectiv rău.” Un milblogger rus a susținut că forțele ruse nu au făcut progrese semnificative lângă Pavlivka și nici la Novomykhailivka și că luptele în aceste zone devin din ce în ce mai mult bătălii de poziție.O sursă rusă a susținut că forțele ruse se confruntă cu o dilemă în zona Pavlivka, din care trebuie să retragă unitățile epuizate, dar nu au unități noi disponibile pentru a le înlocui. Un alt milblogger rus a susținut pe 6 noiembrie că forțele ruse au lansat atacuri asupra Novomykhailivka, precum și asupra Kostyantinivka pentru a crește presiunea asupra garnizoanei ucrainene din Marinka. Bezsonov a susținut pe 7 noiembrie că vremea și noroiul în direcția Vuhledar îngreunează forțele ruse să avanseze prin câmpuri și să stabilească logistica. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au continuat tragerile indirecte de rutină de-a lungul liniei de contact în regiunea Donețk și estul regiunii Zaporijia pe 6 și 7 noiembrie. Bezsonov a susținut pe 7 noiembrie că vremea și noroiul în direcția Vuhledar fac dificilă avansarea forțelor ruse prin câmpuri și stabilirea logisticii.

image

UPDATE 02.38 Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Shcherbaky, regiunea Zaporijia (45 km sud-est de orașul Zaporijia) pe 7 noiembrie. Forțele ruse au continuat loviturile de rutină aeriene, cu rachete și artilerie la vest de Hulyaipole și în regiunile Dnipropetrovsk și Mykolaiv pe 6 și 7 noiembrie. Surse militare ucrainene au raportat că forțele ruse au lovit Nikopol și alte așezări de-a lungul liniei de contact în Oblastul Dnipropetrovsk și Zaporizhia, Oblastul Mykolaiv și pe coasta Mării Negre între 5 și 7 noiembrie. Surse ruse au raportat că forțele ruse au distrus două depozite de muniții ucrainene în zona Orikhiv, la vest de Hulyaipole, pe 7 noiembrie. Surse militare ucrainene au raportat pe 6 noiembrie că situația din regiunea Zaporijia și zonele învecinate nu s-a schimbat semnificativ, deoarece forțele ruse continuă să se concentreze pe menținerea frontierelor actuale de ocupație în regiune. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat în special că forțele ruse au folosit de cel puțin trei ori muniții cu degragmentare pentru a ataca zonele din regiunea Mykolaiv pe 6 noiembrie și a remarcat că apărarea aeriană ucraineană a doborât o dronă în regiunea Mykolaiv. Administrația militară a regiunii Zaporijia a mai raportat că forțele ruse au lansat rachete antiaeriene S-300 la Hulyaipole între 5 și 6 noiembrie.

UPDATE 02.19 Forțele ucrainene au desfășurat eforturi limitate de interdicție împotriva zonelor de concentrare ruse din regiunea Zaporijia pe 6 noiembrie. Administrația militară a regiunii Zaporijia a confirmat pe 6 noiembrie că forțele ucrainene au lovit zonele de concentrare ruse la sud de Hulyaipole lângă Basan, Polohy și Marfopil și au distrus până la 30 de unități de echipament militar rusesc și au rănit aproximativ 120 de militari ruși. Adjunctul de ocupație a regiunii Zaporijia, Vladimir Rogov, a raportat că forțele ruse construiesc poziții fortificate la nord de regiunea Zaporijia ocupată de ruși și se așteaptă la un atac înainte de 8 noiembrie.

UPDATE 02.00 Autoritățile ruse și-au consolidat controlul asupra centralei nucleare Zaporijia (ZNPP) pe fondul raidurilor ucrainene continue în zonă pe 6 noiembrie. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat la 6 noiembrie că autoritățile ruse de ocupație de la ZNPP au încercat să șantajeze angajații ucraineni ZNPP pentru a semna contracte ruse, care necesită acceptarea cetățeniei Federației Ruse, până la sfârșitul lunii noiembrie. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat că aceste contracte ruse vor cere angajaților ucraineni ZNPP să se disperseze în centralele nucleare pe întreg teritoriul Federației Ruse. Acest lucru sugerează că autoritățile ruse încearcă să transfere complet ZNPP în Rusia prin înlocuirea angajaților ucraineni cu angajați ruși, așa cum a evaluat anterior ISW. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a raportat, de asemenea, pe 5 noiembrie, că alimentarea la ZNPP a fost complet restabilită după ce un bombardament a deteriorat rețeaua de energie către ZNPP pe 3 noiembrie. Între timp, imaginile din 5 noiembrie au arătat prezența forțelor speciale ucrainene conducând operațiuni la nord de Enerhodar, traversând râul Nipro. Trupele ucrainene au continuat probabil raiduri limitate în zona lacului de acumulare Kakhovka spre Enerhodar.

UPDATE 01.54 Președintele rus Vladimir Putin a continuat să facă declarații publice și a semnat decrete suplimentare pentru a se prezenta că remediază problemele fundamentale cu mobilizarea parțială în Rusia. Putin a semnat pe 7 noiembrie un decret de mărire a personalului parchetului rus cu 3.000 de procurori, dintre care 400 sunt procurori militari. Posturile ruse au raportat că creșterea personalului se referă la anexarea a patru teritorii ucrainene, dar decretul este probabil asociat și cu creșterile anterioare ale personalului procurorului lui Putin pentru a pedepsi comisariatele militare pentru executarea proastă a mobilizării parțiale. Putin a promis, de asemenea, că se va întâlni direct cu oamenii pentru a discuta preocupările privind acordarea de sprijin celor mobilizați. Putin a semnat și o lege care permite rezilierea contractelor de angajați cu societățile cu răspundere limitată (LLC) în cazul mobilizării proprietarului companiei. ISW a raportat anterior cazuri de mobilizare a proprietarilor de afaceri, iar oficialii ruși pot continua să folosească această clauză pentru a sechestra sau închide întreprinderile private nefavorabile. Putin a remarcat, de asemenea, că până la 80.000 de personal mobilizat au intrat în zona de luptă începând cu 7 noiembrie, 50.000 operând în cadrul unităților de luptă.

UPDATE 01.39 Forțele ruse continuă să supună bărbații nou mobilizați unor condiții de viață precare, care îi lasă pe mulți bărbați demoralizați sau bolnavi sau ambele. Direcția principală de informații militare (GUR) ucraineană a raportat că unitățile ruse din Belarus sunt compuse în mare parte din bărbați nou mobilizați care locuiesc în corturi pe câmp fără condiții sanitare adecvate. GUR a remarcat că mulți bărbați mobilizați din Belarus suferă de boli respiratorii ca urmare a unor astfel de condiții de viață necorespunzătoare. Medicii din Belarus sunt copleșiți de numărul de militari bolnavi mobilizați, ceea ce a determinat forțele ruse să trimită unități medicale suplimentare pe terenurile de antrenament din Belarus. GUR a adăugat că militarii ruși obișnuiți trăiesc în condiții normale și a remarcat că există un număr tot mai mare de conflicte încărcate etnic între militarii belaruși și ruși. Înregistrările de pe rețelele de socializare au arătat, de asemenea, un militar cu accent caucazian umilind un militar rus care își cere scuze pentru că i-a ofensat religia, indicând că forțele ruse continuă să se confrunte cu conflicte religioase, în ciuda retoricii Kremlinului de a sprijini diversitatea Rusiei. De asemenea, sunt raportate cazuri de hărțuire împotriva bărbaților mobilizați care se întorc din primele linii.

UPDATE 01.30 Forțele ruse continuă să se confrunte cu provocări de prevenire a dezertării și de disciplinare a oamenilor mobilizați. Organismele de opoziție ruse au raportat că familiile a 21 de bărbați mobilizați deținuți din regiunea Primorsky au făcut apel la autoritățile ruse cu privire la mobilizarea lor greșită și la condițiile lor precare de viață într-un centru de detenție din regiunea Donețk ocupată. Rudele au susținut că mai mulți comandanți ruși chiar au amenințat că vor ucide oamenii mobilizați dacă aceștia vor continua să refuze să lupte. Un milblogger rus pro-război a mai remarcat că rudele încă nu pot contacta militarii mobilizați care operează pe linia Kreminna-Svatove din cauza iresponsabilității comandamentului militar superior rus. De asemenea, poliția rusă nu a reușit să controleze 350 de bărbați mobilizați în stare de ebrietate care au ajuns în regiunea Belgorod pe calea ferată.

UPDATE 01.22 Forțele ruse se confruntă, de asemenea, cu rate mari de victime în rândul bărbaților mobilizați de pe front. Un bărbat mobilizat care supraviețuise pe linia frontului Kreminna-Svatove a raportat că peste 500 de militari mobilizați din Voronej au murit ca urmare a bombardamentelor ucrainene asupra pozițiilor lor din Makiivka, regiunea Lugansk. Bărbatul a remarcat că acolo, comandanții ruși au concentrat un număr mare de personal într-o zonă și i-au forțat să sape tranșee, ceea ce a dus la supraviețuirea la focul de artilerie ucrainean a doar 41 de persoane. Presa locală de stat Ria Voronezh la început a discreditat contul ca fiind „fals”, pentru a elimina ulterior această declarație pe 7 noiembrie de pe site-ul său. Milbloggeri ruși au pus sub semnul întrebării autenticitatea raportului, dar au cerut totuși comandanților ruși să abordeze problemele din cadrul unităților lor, astfel încât mai mulți oameni să nu răspândească zvonuri dăunătoare cu privire la Forțele Armate Ruse. Batalioanele de voluntari ruși continuă să sufere, de asemenea, pierderi, unitatea de voluntari a Republicii Saha „Bootur” revenind în Rusia cu 13 din 105 voluntari.

UPDATE 01.15 Militarii ruși mobilizați și familiile lor au continuat să protesteze în anumite regiuni rusești. Imaginile de pe rețelele de socializare au arătat bărbați ruși mobilizați la Kazan, iar unii bărbați mobilizați s-au implicat într-o încăierare cu generalul-maior Kirill Kulakov din cauza condițiilor proaste de viață și au primit arme vechi de 50 de ani. Oficialii ruși au publicat, de asemenea, un videoclip despre doi organizatori de revolte în rândul bărbaților mobilizați din Republica Ciuvașă, în care le mulțumesc oficialilor ruși pentru rezolvarea problemelor cu compensația financiară promisă, dar videoclipul pare pus în scenă. Rudele personalului mobilizat din Yemanzhelisk, regiunea Chelyabinsk, au protestat pentru întoarcerea celor dragi care au fost mobilizați fără nicio pregătire. Presa locală a raportat că un bărbat din Transbaikal a atacat un oficial de la un centru de recrutare militară atunci când oficialul l-a informat despre moartea unei rude mobilizate. O femeie în vârstă din Angarsk, regiunea Irkutsk, a încercat în plus să dea foc unui centru de recrutare militară.

UPDATE 01.08 Oficialii ruși și de ocupație continuă să răpească copii ucraineni. Comisarul pentru drepturile omului pentru Rada Supremă, Olena Vikhor, a raportat în noiembrie că oficialii ruși de ocupație au trimis 6.032 de copii ucraineni în teritoriile ocupate de ruși și în Federația Rusă. Centrul de rezistență ucrainean a raportat că oficialii ruși de ocupație au mutat peste 300 de copii din regiunea Lugansk numai în prima săptămână a lunii noiembrie. Centrul de Rezistență a raportat că oficialii ruși și de ocupație au trimis 100 de copii ucraineni la Sankt Petersburg pentru „reabilitare”; alți 92 în regiunile Novosibirsk, Leningrad și Tyumen pentru a fi adoptați de familiile ruse; și peste 100 de copii ucraineni de la Bryanka la Bryansk în scopuri „educative”. Statul Major ucrainean a raportat pe 7 noiembrie că oficialii ruși de ocupație au mutat aproximativ 100 de copii cu dizabilități dintr-o pensiune psihoneurologică din Dniproany, regiunea Herson. Statul Major ucrainean a mai raportat că oficialii ruși de ocupație intenționează să mute copiii de la Pensiunea pentru copii Oleshkiv din regiunea Herson în regiunea Moscova. Șeful Republicii Populare Lugansk (LNR), Leonid Pasechnik, a susținut pe 6 noiembrie că, copiii din Severodonețk, Stahanov, Troitsk, Lysychansk și Kreminna au plecat cu familiile lor la Soci, Krasnodar Krai, în cadrul unui program de „vacanță” în curs de desfășurare. ISW a evaluat anterior că deportarea și adopția forțată a copiilor ucraineni echivalează probabil cu o campanie de curățare etnică deliberată.

UPDATE 00.57 Forțele ruse au continuat să se angajeze în jefuiri în masă în regiunea Herson pe 6 și 7 noiembrie. O sursă ucraineană a raportat pe 6 noiembrie că forțele ruse au jefuit clădirea administrativă a regiunii Herson din orașul Herson. Direcția Principală de Informații Militare (GUR) ucraineană a raportat pe 7 noiembrie că forțele ruse se angajează în jefuirea masivă a așezărilor de pe malul de vest al râului Nipro în regiunea Herson. GUR a raportat că forțele ruse fură în mod masiv aparatele de uz casnic pe malul de vest al râului Nipro și fură metodic din case private, magazine, depozite și vehicule în raionul Beryslav. GUR a mai raportat că forțele ruse au dezbrăcat substațial Beryslavul de mașini, echipamente, dispozitive și materiale de reparații. Forțele ruse vor continua probabil să jefuiască masiv regiunea Herson.

UPDATE 00.24 Oficialii ruși de ocupație au continuat să intimideze civilii să evacueze de pe malul de vest al râului Nipro începând cu 7 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat pe 6 noiembrie că locuitorii de pe malul de vest al râului Nipro din regiunea Herson au primit mesaje SMS care îi avertizează asupra unui viitor bombardament masiv ucrainean, îndemnându-i să evacueze pe malul de est. Statul Major ucrainean a mai raportat la 7 noiembrie că propagandiștii ruși intenționează să filmeze în orașul Herson pentru a arăta presupusa distrugere a locuințelor populației civile de către forțele ucrainene, care va fi probabil folosită ca parte a unei operațiuni de informare pentru a sprijini măsurile de evacuare forțată în curs de desfășurare în Regiunea Herson. Surse ucrainene au raportat că oficialii ruși de ocupație continuă să folosească amenințarea cu distrugerea Centralei Hidroelectrice Kakhovka pentru a îndemna locuitorii să evacueze din Beryslav, regiunea Herson până la 10 noiembrie. Oficialii ruși de ocupație vor continua să intimideze rezidenții să participe la măsuri de evacuare forțată pe măsură ce contraofensiva ucraineană din sudul Ucrainei progresează.

ȘTIRE INIȚIALĂ Oficialii ruși de ocupație au crescut măsurile de filtrare și de aplicare a legii în teritoriile ocupate pe 7 noiembrie. Centrul de rezistență ucrainean a raportat pe 7 noiembrie că oficialii și forțele de ocupație ruse sporesc semnificativ măsurile de filtrare și intensifică raidurile împotriva populației locale din regiunea Herson în căutarea partizanilor ucraineni. Statul Major ucrainean a raportat pe 7 noiembrie că forțele ruse intensifică în mod special căutarea de grupuri subversive și observatori ucraineni în avans în Kakhovka, regiunea Herson. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse transportă deținuți de la Kahovka la Hornostaivka, unde forțele ruse folosesc tortura și bătăile pentru a obține mărturisiri. Statul Major ucrainean a raportat, de asemenea, că forțele ruse din Borivske și Shchedryshcheve din regiunea Lugansk efectuează percheziții în masă, confiscă telefoane mobile și rețin și mută rezidenți în locații necunoscute. Forțele ruse și oficialii de ocupație vor crește probabil măsurile de filtrare și de aplicare a legii pe măsură ce contraofensivele ucrainene progresează.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

2 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

3 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

4 Așa o fi, cum zice omul ăsta?

5 Anumiți „grei” din intelligence beneficiază de o protecție specială, care îi face imuni?